Trojice
Na Vás jako fotografovi je, abyste přenesla do fotografie Vaši představu. K tomu, aby výsledná fotografie nebyla tmavá nebo světlá musíte na čip fotoaparátu dopravit přesně tolik světla, kolik je třeba ke správné expozici a právě k tomu je třeba pochopit vztah mezi clonou, časem a isem. A teď se to pokusím napsat trochu lidsky, i když to jak se znám napíšu chaoticky, že jedno přečtení nepomůže.
Správně exponovaný snímek = hrnec vody přesně naplněný po okraj (pokud tam bude vody málo, bude snímek tmavý. Pokud přeteče bude obsahovat vypálená místa a čím více vody přeteče tím bude světlejší).
Clona = průměr trubky kterou natéká voda do hrnce.
Čas = doba po kterou je otevřen kohoutek.
Iso = Tato hodnota se rozumně do příkladu nedá aplikovat. Ale teoreticky zvednutím isa se hrnec zázrakem naplní jednou tak rychleji.
Takže z popisu výše je jasné, že abych docílil naplnění hrnce, tak mám spoustu možností. Buď budu pouštět vodu (světlo) do velké roury po krátký čas (krátké otevření kohoutku).
Nebo budu vodu pouštět tenkou trubičkou a tím pádem bude kohoutek otevřen mnohem déle.
Nebo mám průměrnou trubku a průměrný čas. Výsledek je pokaždé stejný a to napuštěný hrnec.
Co se týká clony, tak když se podíváte do objektivu, tak ji vidíte otevřenou naplno = největší díra = největší průchod světla = nejmenší clonové číslo. Sice zní nelogicky že nejmenší clonové číslo = největší průměr, ale je to tak. Nevím čím fotíte, pokud zrcadlovkou, tak na 90 procent případů je vhodné používat režim priority clony (u Sony režim A), kdy si volbou clony řídíte hloubku ostrosti a čas se dopočítá automaticky. Pokud je třeba zaznamenat pohybm například jedoucího auta, které bude ostré, ale bude mít rozmazaná kola a okolí, je třeba použít režim priority času kdy je vědět jaký čas je nutný udržení ostrosti auta, ale zároveň k rozmazání pohybem. Zde se pak dopočítá clona. No a pokud ám některé hodnoty nevycházejí, pak přichází na řadu iso. Když je moc světla, iso snížit. Když málo, tak zvýšit.
Doporučuji toto číst stále dokola
http://fotoroman.cz/techniques2.htm
a zakoušet a číst a zkoušet a číst.